Id kategorii - 192
Itemid - 312
view - article
id - 807
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesien/tydzien-1/807-poniedziaek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_01_01_twarozek_sucharki_sliwki_woda Poniedziałek

 

 

  • Twarożek z tartym jabłkiem
  • Sucharki pełnoziarniste
  • Garść śliwek węgierek
  • Woda źródlana niegazowana

 

 

 

 

Twarożek z tartym jabłkiem
Składniki na 4 porcje: 

  • kostka twarożku chudego (200 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 tarte jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • cynamon, imbir, kardamon

Twarożek rozgnieć widelcem, jabłko zetrzyj na tarce i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Miód wymieszaj ze śmietaną. Dopraw przyprawami (według uznania). Rodzynki namocz na chwilę w ciepłej wodzie, dobrze je odsącz. Płatki migdałowe możesz podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszaj i połącz z sosem śmietanowym.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

284

Węglowodany

g

54,7

Białko

g

14,0

Tłuszcz

g

3,5

Błonnik pokarmowy

g

6,1

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę E, B1,
B2, B6, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!