Id kategorii - 105
Itemid - 345
view - article
id - 656
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzien-4/656-czwartek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_04_04_salatka_banan_herbataCzwartek

  • Sałatka twarogowo-fasolowa
  • Banan
  • Herbatka owocowa niesłodzona

Sałatka twarogowo-fasolowa

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g chudego sera twarogowego
  • 200 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 szklanki jogurtu,
  • Sól
  • Sok z cytryny

Ser pokrój w kostkę. Ugotowaną i ostudzoną fasolkę pokrój w kawałki o długości ok. 1 cm. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą, wymieszaj z musztardą i jogurtem. Jabłko umyj, obierz, utrzyj na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą. Ser połącz z fasolką i koperkiem. Wymieszaj z sosem. Podawaj bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

265

Węglowodany

g

48,4

Białko

g

16,6

Tłuszcz

g

3,0

Błonnik pokarmowy

g

6,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, B1, B2, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!