Id kategorii - 133
Itemid - 312
view - article
id - 897
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-3/897-pitek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_03_05_salatka_kefir_gruszkaPiątek

 

 

  • Sałatka z selera naciowego, jabłka i orzechów
  • Kefir (200 ml)
  • Gruszka

 

 

 

 

 

Sałatka z selera naciowego, jabłka i orzechów

Składniki na 4 porcje:

  • 6 łodyg selera naciowego
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 4 liście sałaty
  • jabłko z czerwoną skórką
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Poł pęczka natki pietruszki
  • Sól

Selera naciowego obierz z wąsów i pokrój w plasterki. Orzechy drobno posiekaj. Umytą sałatę porwij, jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj. Z łyżki soku z cytryny, oleju słonecznikowego, musztardy, soli i natki zrób sos i polej nim sałatkę.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

29,1

Białko

g

9,3

Tłuszcz

g

15,0

Błonnik pokarmowy

g

4,3

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, cynk,
miedź

witaminę A, E, B2, B6,
B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!