Id kategorii - 32
Itemid - 25
view - category
id - 20
referer -
uri - /s?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

S

smażenie bez tłuszczu

rodzaj obróbki cieplnej, w temperaturze do 260°C, w bardzo krótkim czasie. Ten rodzaj obróbki pozwala uzyskać potrawy o obniżonej kaloryczności w porównaniu z produktami smażonymi w tłuszczu. W ten sposób można smażyć mięsa i ryby (o małej zawartości tkanki łącznej), gofry.

 

sód

jeden z głównych elektrolitów w organizmie człowieka, bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej, a także pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Sód podnosi ciśnienie krwi, reguluje pracę mięśni (skurcze i rozkurcze), zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym.

Niedobory sodu występują rzadko, mogą prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, bólu głowy, utraty apetytu, kłopotów z pamięcią i koncentracją. Natomiast nadmiar sodu może prowadzić do nadciśnienia i obrzęków. Sód wchodzi w skład soli kuchennej, a jego bogatym źródłem są produkty spożywcze, które w procesie produkcji są solone, takie jak pieczywo, wędliny oraz słone przekąski. Dziennie powinno się spożywać do 1500 mg sodu, co w przeliczeniu na sól kuchenną daje niecałe 4 g.

 

sól

patrz hasło: chlorek sodu

 

sorbitol

poliol, stosowany jako substancja słodząca, E 420. Wykazuje słodkość na poziomie 50-60% słodkości sacharozy. Jest stosowany razem z innymi substancjami słodzącymi, maskuje gorzki smak innych słodzików, np. sacharyny. Jest stosowany również jako stabilizator lub związek utrzymujący teksturę i wilgotność produktów.

 

środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego

jest to środek spożywczy, który ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu jest wprowadzony do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych:

  1. osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności – taki środek spożywczy może być określony jako „dietetyczny”,
  2. zdrowych niemowląt i małych dzieci.

Czytaj więcej...

 

sterylizacja

metoda utrwalania żywności, polega na ogrzewaniu żywności w temperaturze powyżej 100°C. Przeważnie sterylizacja prowadzona jest w temperaturze 121,1°C. Stosowana jest do produktów, których pH jest większe niż 4,5 np. warzywa, mięso. Metoda ta pozwala na zabicie przetrwalników bakterii np. Clostridium botulinum.

 

stilbeny

organiczne związki chemiczne z grupy nienasyconych węglowodorów aromatycznych wielopierścieniowych. Związki z grupy stilbenów występują w znikomych stężeniach w produktach jadalnych. Głównym przedstawicielem jest resweratrol. Związek ten występuje w pestkach winogron oraz w winie białym (0,3-7 mg/L) i w winie czerwonym (ok. 15 mg/L). Jego działanie opiera się na właściwościach przeciwutleniających.

 

substancje biologicznie czynne

tzw. drugorzędne substancje roślinne, substancje balastowe oraz związki występujące w sfermentowanych artykułach żywnościowych (np. kwas mlekowy w jogurcie). Powstają w procesie przemiany materii rośliny, by utrzymać ją przy życiu i chronić przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Substancje te mogą korzystnie wpływać także na biochemiczne procesy w organizmie człowieka . Najważniejsze ich działanie to ochrona przed nowotworami. Mogą również regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi, wzmacniać system odpornościowy, obniżać poziom cholesterolu, zachowywać właściwą krzepliwość krwi. Do głównych substancji biologicznie czynnych należą: karotenoidy, glukozynolany, polifenole, fitoestrogeny, fitosterole, saponiny, kwas fitynowy i chlorofil.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!