Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1206
referer -
uri - /s/1206-suszenie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

suszenie

metoda utrwalania żywności, polegająca na usuwaniu wilgoci z produktu. Obniżenie zawartości wody w produkcie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, co zwiększa trwałość produktu. Suszenie odbywa się w dwóch etapach, w pierwszym następuje ogrzanie produktu do temperatury usuwania wody oraz odparowywanie wody, etap ten trwa do osiągnięcia „wilgotności krytycznej”, po osiągnięciu której proces suszenia przebiega wolniej.

W etapie drugim odparowywanie wody trwa do momentu osiągnięcia wilgotności równowagowej, oznacza to, że produkt suszony ma zbliżoną wilgotność do czynnika suszącego. Czas suszenia produktów można skrócić poprzez ich rozdrobnienie, drylowanie, blanszowanie czy nasycanie substancjami rozpuszczalnymi (np. cukrem).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!