Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1187
referer -
uri - /s/1187-saponiny
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

saponiny

glikozydy, składają się z dwóch części aglikonu (sapogenina) i glikonu (cukier). Ze względu na rodzaj aglikonu można wyróżnić saponiny triterpenowe i steroidowe. Są wytwarzane przez wiele roślin oraz przez niektóre organizmy morskie. Obniżają napięcie powierzchniowe roztworów wodnych i pienią się w wodzie jak mydło.

Saponiny działają moczopędnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przewicbakteryjnie, przecigrzybicznie i przeciwwirosowo, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz wzmagają procesy wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego do krwi, a ich roztwory mają działanie wymiotne. Ponadto saponiny mogą mieć wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz nasilają trawienie tłuszczów. Powodują również hemolizę czerwonych krwinek.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!