Id kategorii - 18
Itemid - 23
view - article
id - 1161
referer -
uri - /p/1161-pestycydy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

pestycydy

substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.

W praktyce wykorzystanie pestycydów obejmuje:

  • zwalczanie lub wabienie szkodników niszczących rośliny lub części roślin,
  • zwalczanie patogenów ludzi, zwierząt i roślin,
  • niszczenie chwastów,
  • regulowanie lub stymulowanie wzrostu roślin lub ich części,
  • zwalczanie szkodników niszczących produkty roślinne,
  • zwalczanie mikroorganizmów powodujących psucie się (gnicie) produktów roślinnych.

Pestycydy dzielimy na:

  • zoocydy – do zwalczania szkodników zwierzęcych,
  • herbicydy – do zwalczania chwastów,
  • fungicydy – do zwalczania grzybów
  • bakteriobójcze.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!