Id kategorii - 453
Itemid - 1089
view - article
id - 2842
referer -
uri - /odnawialne-zrodla-energii/2842-fotowoltaika-odc-5-dyskusja-wokol-terminow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Fotowoltaika odc. 5: Dyskusja wokół terminów

fotowoltaika 05 dyskusja wokol terminow 02.jpgmgr inż. Maciej Juźwik

 

Mamy wciąż problemy z prawidłowym nazewnictwem wielu z tych urządzeń, o których była mowa powyżej. Wielokrotnie słyszymy kilkanaście ich zwykle nieprawidłowych określeń. Niektóre zawierają błąd zasadniczy, np. słowo „bateria”, która przecież ogniwem nie jest, inne powodują mylenie ogniw z kolektorami słonecznymi. Zatem nie używajmy określeń: ogniwa solarne, baterie słoneczne, baterie fotowoltaiczne, solary, kolektory słoneczne, kolektory solarne, fotowoltaiki, ogniwo fotoelektryczne, cele fotowoltaiczne.


Konsekwentnie stosujemy określenie: ogniwo fotowoltaiczne (PV), moduł fotowoltaiczny, czyli moduł PV oraz panel fotowoltaiczny, panel PV. Można używać także szerszych określeń, takich jak fotowoltaika, elektrownie słoneczne i jeszcze szerszych: energetyka solarna, wówczas chodzi o różnorodną grupę urządzeń produkujących prąd i ciepło. 

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi odcinkami cyklu o Fotowoltaice:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!