Id kategorii - 453
Itemid - 1089
view - article
id - 2839
referer -
uri - /odnawialne-zrodla-energii/2839-fotowoltaika-odc-2-karta-produktu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Fotowoltaika odc. 2: Karta produktu

fotowoltaika 02 karta produktu

mgr inż. Maciej Juźwik

 

Informacje o parametrach ogniwa można znaleźć w karcie katalogowej produktu, a wybrane wartości również na naklejce znamionowej, znajdującej się na odwrocie każdego modułu fotowoltaicznego. Oprócz podstawowych parametrów charakterystycznych dla danego urządzenia znajdziemy na niej informacje o producencie oraz certyfikatach, które posiada dane urządzenie. Jest też zwykle określony okres gwarantowanej pracy urządzenia, w cenionych wyrobach nie niższy niż 20 lat.

karta produktu

Przykład naklejki znamionowej na module PV

 

Opis modułu zawiera następujące podstawowe pozycje: producent, model, technologia np. Kyocera, KC200GHT-2, mc-Si, wymiary, powierzchnia, waga np. 668 x 665 x 35 mm, 1,4 m², 18,5 kg, podstawowe parametry elektryczne modułu PV, czyli m.in. moc znamionowa, napię­cie w punkcie mocy maksymalnej, sprawność konwersji np. 13,7% itd.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi odcinkami cyklu o Fotowoltaice:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!