Id kategorii - 34
Itemid - 18
view - category
id - 13
referer -
uri - /k?start=20
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

K

kwas dokozaheksaenowy

DHA, wielonienasycony kwas tłuszczowy typu omega 3. Należy do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W organizmie człowieka może być syntetyzowany z kwasu alfo-linolenowego. Najlepszym jego źródłem w diecie jest tłuszcz rybi, w mniejszych stężeniach występuje także w niektórych algach oraz w nasionach lnu. DHA wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm. Powoduje obniżenie poziomu triacylogliceroli we krwi. Niedobór kwasu dokozaheksaenowego powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu.

 

kwas elaidynowy

jednonienasycony kwas tłuszczowy, zawiera 18 atomów węgla w swojej cząsteczce, a wiązanie podwójne, o konfiguracji trans, występuje przy 9 atomie węgla, licząc od metylowego końca łańcucha kwasu. Jest to izomer trans kwasu oleinowego. Kwas ten prawdopodobnie może niekorzystnie wpływać na metabolizm lipoprotein.

 

kwas foliowy

inaczej witamina B9, jest rozpuszczalny w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcje:

  • Przekształca homocysteinę do metioniny (homocysteina wzmaga procesy miażdżycowe).
  • Współdziała z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych.
  • Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek organizmu.

Niedobory kwasu foliowego w przypadku płodu mogą prowadzić do powstawania Wad Cewy Nerwowej. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej (zmniejszona ilość erytrocytów, przy normalnej lub zwiększonej ilości hemoglobiny), zwiększenia podatności komórek na transformacje nowotworowe, zmniejszenia odporności organizmu, nadpobudliwości, bezsenności.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi około 260µg. U kobiet ciężarnych zapotrzebowanie zwiększa się do 400µg na dzień.

Bogatym źródłem kwasu foliowego jest wątroba, szpinak, kalafior, brukselka, bób, szparagi.

 

kwas linolowy

LA, wielonienasycony kwas tłuszczowy, należy do kwasów omega-6. Posiada dwa wiązania podwójne o konfiguracji cis. Jest kwasem egzogennym, co oznacza, że ludzki organizm nie posiada zdolności jego wytwarzania. Jest zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje między innymi w oleju słonecznikowym i lnianym. Z niego powstają sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA).

 

kwas masłowy

inaczej kwas butanowy. Występuje on w maśle oraz tłuszczu mleka. Ma on zdolność hamowania namnażania się komórek nowotworowych, a także powoduje ich śmierć.

 

kwas mirystynowy

nasycony kwas tłuszczowy, zawiera 14 atomów węgla w swojej cząsteczce. Występuje w oleju kokosowym i palmowym, a także w tłuszczu mlecznym. Kwas ten podnosi poziom cholesterolu we krwi, a konkretnie cholesterolu LDL. Ponadto prawdopodobnie może brać udział w przekazywaniu sygnałów między komórkami organizmu i w reakcjach odpornościowych, a także regulować biodostępność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. DHA.

 

kwas mlekowy

kwas organiczny, w żywności występuje w wyniku fermentacji mlekowej, nadaje produktom charakterystyczny kwaskowaty smak. W wyniku powstawania kwasu mlekowego z laktozy w mleku otrzymywane są sery, jogurty, kefiry i inne produkty mleczne. Kwas mlekowy możne znajdować się w żywności również w wyniku jego dodatku, jest on stosowany jako substancja dodatkowa, o symbolu E 270 i jest wykorzystywany jako substancja konserwująca.

W ludzkim organizmie kwas mlekowy może powstawać w mięśniach, w wyniku spalania glukozy przy deficycie tlenu. Ponadto może powstawać w przewodzie pokarmowym, jako produkt fermentacji oligosacharydów (prebiotyków) przez bifidobakterie. Jego działanie w przewodzie pokarmowym jest korzystne i polega między innymi na odżywianiu komórek nabłonka jelita, hamowaniu wzrostu bakterii gnilnych.

 

kwas oleinowy

jednonienasycony kwas tłuszczowy, zawiera 18 atomów węgla w swojej cząsteczce, a wiązanie podwójne, o konfiguracji cis, występuje przy 9 atomie węgla, licząc od metylowego końca łańcucha kwasu. Występuje w dużych ilościach w tłuszczach roślinnych, szczególnie w oliwie z oliwek.

 

kwas palmitynowy

nasycony kwas tłuszczowy, zawiera 16 atomów węgla w swojej cząsteczce. Występuje w oleju palmowym, a także wchodzi w skład tłuszczu w mięsie i mlecznego. węgla w swojej cząsteczce. Występuje w oleju kokosowym i palmowym, a także w tłuszczu mlecznym. Kwas ten podnosi poziom cholesterolu we krwi, a konkretnie cholesterolu LDL. Ponadto prawdopodobnie może brać udział w regulacji wydzielania hormonów, w przekazywaniu sygnałów między komórkami organizmu i w reakcjach odpornościowych.

 
 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!