Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 488
referer -
uri - /k/488-kwaszenie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

kwaszenie

jest to fermentacja mlekowa, oznacza to, że produktem końcowym fermentacji jest kwas mlekowy. Produkty kwaszone są trwałe, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W wyniku kwaszenia stabilizowane są witamina C i prowitamina A, a podczas fermentacji powstają witaminy B2 i PP. Proces kwaszenia zwiększa strawność produktu oraz usuwa z niego substancje uznane za niekorzystne np. cyjanki, tioglikozydy. Za przebieg fermentacji mlekowej odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego, które później wraz z kwaszonym produktem dostają się do organizmu i regulują skład mikroflory jelitowej.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!