Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 469
referer -
uri - /k/469-kwas-benzoesowy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

kwas benzoesowy

jedna z dopuszczonych chemicznych substancji konserwujących (E 210), występująca również naturalnie w niektórych owocach jagodowych (żurawina, borówki). Dodatek kwasu benzoesowego hamuje rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny jest wobec bakterii. Mechanizm działania kwasu benzoesowego polega na hamowaniu systemu enzymatycznego komórek drobnoustrojów.

Jest to związek mało toksyczny, jednak u alergików i astmatyków może wywoływać reakcje uczuleniowe. Kwas benzoesowy jest słabo rozpuszczalnym w wodzie bezzapachowym białym proszkiem. W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się jego dobrze rozpuszczalne w wodzie sole: benzoesan sodu (E 211), benzoesan potasu (E 212) i benzoesan wapnia (E 213).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!