Id kategorii - 9
Itemid - 14
view - article
id - 439
referer -
uri - /g/439-glutaminian-sodu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

glutaminian sodu

popularna substancja dodatkowa o symbolu E 621, występuje również naturalnie w żywności. Glutaminian jest popularnym aminokwasem, który występuje powszechnie w żywności, między innymi w wysokobiałkowych produktach jak mięso, nabiał. Do żywności glutaminian sodu jest dodawany do żywności jako substancja wzmacniająca smak.

Jego mak jest określany jako mięsny lub podobny do grzybowego. Glutaminian sodu jest jedną z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych, nie ma dowodów aby wywoływał skutki uboczne, jednak są podejrzenia, że jest odpowiedzialny za wywoływanie „syndromu chińskiej restauracji”. Syndrom objawia się między innymi pieczeniem w okolicy karku, uciskiem w klatce piersiowej, bólem głowy, mdłościami i nadmiernym poceniem się. Ze względu na fakt, że objawy te często występowały po spożyciu posiłku w restauracjach azjatyckich, a glutaminian sodu jest często używany w kuchni chińskiej. Za objawy syndromu może być również reakcja alergiczna wywołana owocami morza i przyprawami, które też są bardzo popularne w chińskiej kuchni.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!