Id kategorii - 0
Itemid - 12
view - category
id - 7
referer -
uri - /e?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

E

E 621

patrz hasło: glutaminian sodu

 

E 950

patrz hasło: acesulfam K

 

E 951

patrz hasło: aspartam

 

E 965

patrz hasło: maltitol

 

eikozanoidy

grupa związków organicznych będących produktami przemian niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu linolowego, kwasu arachidonowego i alfa-linolenowego. Wyróżniamy: prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany i leukotrieny. W organizmie człowieka eikozanoidy pełnią wiele istotnych funkcji metabolicznych, np. hormonów. Tromboksany biorą udział w agregacji płytek krwi i skurczach naczyń krwionośnych.  

 

endorfiny

jest to grupa hormonów peptydowych. Wywołują one dobre samopoczucie i zadowolenie z siebie, są nazywane hormonami szczęścia. Tłumią odczuwanie drętwienia i bólu. Wydzielanie endorfin może być spowodowane między innymi spożyciem czekolady lub wysiłkiem fizycznym.

 

enzymy

grupa białek prostych i złożonych, które przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych. Enzymy działają na zasadzie obniżenia poziomu energii, potrzebnej do rozpoczęcia reakcji.

 

enzymy trawienne

enzymy działające w przewodzie pokarmowym, prowadzą reakcję rozkładu (hydrolizę) cząsteczek węglowodanów, białek i tłuszczów do mniejszych cząsteczek, które mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu. Przykładem enzymu trawiennego jest α-amylaza, która rozkłada wiązania glikozydowe wewnątrz cząsteczek węglowodanów.

 
 

Escherichia coli

jedna z najbardziej rozpowszechnionych bakterii w środowisku. Większość jej szczepów nie jest chorobotwórcza, tak jak szczepy, które kolonizują przewód pokarmowy człowieka. Są również szczepy chorobotwórcze, z których najniebezpieczniejszy jest szczep eneterokrwotoczny O157:H7 powodujący zatrucia, których śmiertelność sięga 70%. O157:H7 jest odporny na zamrażanie, nawet w -80°C, natomiast jest wrażliwy na ogrzewanie, za temperaturę bezpieczną uznaje się 75°C. Objawy zatrucia szczepem O157:H7 pojawiają się po 8-24 godzinach od przedostania się tych bakterii do organizmu. Choroba trwa 3-19 dni, w ostrej formie daje objawy podobne do cholery.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!