Id kategorii - 5
Itemid - 10
view - article
id - 2480
referer -
uri - /c/2480-clostridium-perfringens
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Clostridium perfringens

Laseczki zgorzeli gazowej, beztlenowe laseczki z rodzaju Clostridium wchodzą w skład mikroflory gleby. Mogą powodować zakażenia przyranne. Bakterie rozwijają się nawet w temperaturze 10-15oC. Wytwarzają one przetrwalniki, które są ciepłooporne i nie wykazują wrażliwości na gotowanie, smażenie czy pieczeniem. Jest to gatunek chorobotwórczy. Mogą się rozwijać w przewodzie pokarmowym człowieka, gdzie po osiągnięciu odpowiedniej liczby zaczynają wytwarzać toksynę. Objawami zatrucia są silne bóle brzucha, mdłości i biegunka. Objawy pojawiają się z reguły w ciągu 8-24 godzin. Produkty, w których może się rozwijać ta bakteria to kiełbasy, drób, ryby czy suszona żywność. Są odpowiedzialne za psucie się konserw mięsnych i warzywnych.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!