Przy okazji mody na aktywny styl życia, dobrze pamiętać, aby zadbać też o mózg. Wyrobienie pewnych nawyków może opóźnić lub nawet powstrzymać wystąpienie demencji. Można ogólnie powiedzieć, że droga do zdrowszego, lepiej działającego mózgu to zdrowe jedzenie, ćwiczenia (mózgu i fizyczne) i utrzymywanie kontaktów społecznych.
Tak! Przecież to żadna nowość – brokuły, kalafior oraz karczoch to także kwiaty! Jak się okazuje, wiele z naszych kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale i na talerzu. Dodatek kwiatów do serów czy sałatek spowoduje, że będą one miały oryginalny smak i niespotykany wygląd. Należy jednak pamiętać, że na walory smakowe kwiatów jadalnych ma wpływ czas ich zbioru. Młode liście i pędy powinno się zrywać przed kwitnieniem.
Amarantus, niektórym znany pod nazwą „szarłat”, był podstawowym składnikiem diety Majów około 4 tysięcy lat temu. Początkowo w Europie stanowił ozdobę ogrodów, dopiero z czasem odkryto, że jego nasiona są jadalne. Pod względem wartości odżywczej niemalże nie ma sobie równych - jest bardziej wartościowy niż pszenica, żyto czy jęczmień.
Podczas snu nasz organizm odpoczywa, regeneruje się i zbiera siły na kolejny dzień aktywności związanej z codziennymi obowiązkami. W naszych snach często napotykamy sytuacje z życia wzięte, które nigdy się do tej pory nie przytrafiły, innym razem śnią nam się złe rzeczy – koszmary. Te wszystkie odczucia nazywane są marzeniami sennymi i stanowią tylko część snu – fazę REM, na którą składa się etap zasypiania oraz snu między marzeniami sennymi (tzw. faza NREM).