Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2990
referer -
uri - /aktualnosci/2990-jak-polacy-wyrzucaja-jedzenie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak Polacy wyrzucają jedzenie

Utworzono: wtorek, 11, październik 2016 12:10

campolideWedług ostatniego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie. Główne powody to przegapienie daty przydatności do spożycia lub zbyt duże zakupy.

Najczęściej wyrzucanymi produktami są wędliny, pieczywo i warzywa. Według autorów raportu przyczyną nie jest zła wola Polaków, ale brak świadomości dotyczącej niemarnowania żywności. Według raportu badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny - 43%; pieczywo - 36%; warzywa - 32%; owoce - 27%; jogurty - 23%; ziemniaki - 20%; mięso - 17%; mleko - 17%; ser - 12%; ryby - 8%; dania gotowe - 8% oraz jaja - 4%.

Najczęściej wymienianymi przyczynami wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%; zbyt duże zakupy – 15%; zbyt duże porcje posiłków – 13%, niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%; zakup złego jakościowo produktu – 9%; to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne – 6%; brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3%; robienie zakupów bez listy – 2%.

Raport odwołuje się do tegorocznych badań CBOS "Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności", które pokazują, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.

źródło: www.portalspozywczy.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!