Id kategorii - 3
Itemid - 8
view - article
id - 374
referer -
uri - /a/374-aspartam
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

aspartam

intensywny środek słodzący, E-951, jest 160-200 razy słodsza od sacharozy. Stosowany w produktach nie pozostawia gorzkiego smaku. Jest stosowany w popularnych słodzikach, bardzo często w połączeniu z Acesulfamem K. W ludzkim organizmie jest trawiony jak białko. 1g aspartamu dostarcza 4 kcal, ale jest traktowany jak substancja niekaloryczna, ponieważ powodu swojej dużej słodkości jest stosowany w niewielkich ilościach.

Aspartam jest uznawany za substancję bezpieczną dla ludzi. Dopuszczalne dzienne pobranie przez człowieka (ADI) dla aspartamu ustalono na poziomie 0-40mg/kg masy ciała/dzień. Oznacza to, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, ilość ta może być spożywana codziennie bez szkody dla zdrowia.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby cierpiące na fenyloketonurię, ponieważ w wyniku jego trawienia powstaje fenyloalanina, która nie jest metabolizowana w organizmach osób chorych na fenyloketonurię. Z tego względu produkty spożywcze, w skład których wchodzi aspartam zawierają ostrzeżenie „zawiera źródło fenyloalaniny”.

 

Wróć do listy haseł

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!