Id kategorii - 3
Itemid - 8
view - article
id - 2475
referer -
uri - /a/2475-aspergillus
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Aspergillus

rodzaj pleśni, wśród których wyróżnia się gatunki zarówno szkodliwe jak i pożyteczne w przemyśle spożywczym. Grzyby tego rodzaju mają wielokomórkową grzybnię. Młoda grzybnia jest biała, a następnie staje się brązowa. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest Aspergillus niger o brunatno-czarnej lub czarnej grzybni. Wytwarza on wiele enzymów, które są stosowane produkcji różnych preparatów enzymatycznych. Innym gatunkiem jest Aspergillus glaucus, który często występuje na żywności. Jest on odporny na duże stężenia cukru, dlatego często rośnie na dżemach. Może również występować na tytoniu czy tekstyliach. Z kolei Aspergillus flavus i Aspergillus oryzae podobnie jak A. niger wytwarzają wiele enzymów, jednak niektóre szczepy wytwarzają aflatoksyny, które należą do mykotoksyn. Wyróżnia się również chorobotwórcze gatunki z rodzaju Aspergillus, są to:

  • Aspergillus fumigatus odpowiedzialny za zapalenie płuc (aspergilozę)
  • Aspergillus clavatus odpowiedzialny za choroby drobiu i cieląt
  • Aspergillus ochraceus występujący na zbożu, wytwarzający ochratoksynę (mykotoksyna), toksynę niebezpieczną dla kurcząt i szczurów.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!