Sprawa DUŻEJ WAGI: o przyczynach otyłości bez ogródek
Lek. Michał Mularczyk
www.ZdrowyStyl.eu
Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Często pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można sobie poradzić.
Hurt zamiast detalu
Do spożywania nadmiernych ilości pożywienia na pewno przyczynia się łatwy dostęp do smacznej i atrakcyjnie zapakowanej żywności (batony i chipsy można kupić nawet w kiosku z gazetami czy na stacji benzynowej). Rozwój nadwagi i otyłości powodują: nadmierna ilość spożywanych pokarmów, sposób ich przyrządzania i skład diety (obecność lub brak określonych składników, np. niektórych białek).
Coraz częściej też jemy w pośpiechu, byle co i byle gdzie. Dostarczamy organizmowi ogromne ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrów), nie dbając o właściwy skład jakościowy diety. Pośpiech przy jedzeniu (łykanie zamiast żucia) zmniejsza przyswajanie białka nie zaburzając przyswajania tłuszczu i cukru. Skoro organizmowi dostarczamy za mało białka, nasze ciało uznaje że głoduje. W rezultacie do naszych mózgów dochodzi sygnał, że mamy więcej jeść i pożeramy nadmierne ilości pokarmów (częściej i więcej, za dużo), a i tak przyswoją się głównie tłuszcz i cukry, co nie poprawi stanu odżywienia komórek. W związku z tym takie szybkie jedzenie zaburza już i tak zachwiany bilans podstawowych składników pożywienia. A efekty widzimy na naszych ulicach i, o zgrozo, coraz częściej w szkołach.
Samochodem po nadwagę
Znaczne zmniejszenie wysiłku (samochód, autobus, winda, zakupy przez telefon), przy zachowaniu dotychczasowych ilości pożywienia, powoduje przyrost tłuszczowej masy ciała (kiedyś goniłem za autobusem, teraz dostojnie jadę samochodem). Z kolei nadwaga i otyłość prowadzą do ograniczania aktywności fizycznej (bóle stawów, szybkie męczenie), co z kolei pociąga za sobą unikanie wysiłków i dalsze tycie. Stale malejące wydatkowanie energii, które obserwuje się w dzisiejszych czasach we wszystkich grupach wiekowych, może być przyczyną wystąpienia otyłości nawet u osób bez grubasów w rodzinie (rodzice, dziadkowie).
W spadku po dziadku
Kolejnym elementem wpływającym na kształtowanie masy ciała są geny, które otrzymaliśmy od rodziców. Rodzice z kolei otrzymali geny od naszych dziadków, dziadkowie od pradziadków itd. Można sobie rozmyślać na temat winy rodziców jako „współautorów" naszej otyłości i w ten sposób siebie samego usprawiedliwiać. Jednak najczęstszą przyczyną otyłości uwarunkowanej genetycznie jest to, że – w porównaniu do naszych przodków – zjadamy o wiele więcej węglowodanów, za to mamy zbyt mało aktywności fizycznej. Naprawdę rzadkością jest otyłość tak uwarunkowana, że trudno jej się pozbyć.
Przeczytaj inne artykuły z serii SPRAWA DUŻEJ WAGI: