Id kategorii - 43
Itemid - 59
view - article
id - 97
referer -
uri - /wspomagajce-leczenie/97-wstp-do-diet-wspomagajcych-leczenie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Dieta – w zdrowiu i w chorobie

Zdrowie jest najwyższą wartością człowieka w każdej kulturze. Szukając pomocy, osoby chore mają zawsze te same życzenia i oczekiwania: by nie cierpieć i żyć w poczuciu zdrowia. Niestety słowo „dieta" bardzo często kojarzy się negatywnie. Niektórzy chorzy wprowadzają do swojego jadłospisu nadmierne ograniczenia żywieniowe, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, pogarszać stan odżywienia i utrudniać proces terapeutyczny. Jest też grupa pacjentów, których dieta zawiera przeciwwskazane produkty lub potrawy, bo nie posiadają oni wystarczającej wiedzy jak poprawnie zmodyfikować swój jadłospis. Są też ludzie, którzy zdają się w stu procentach na farmakologię, łykają tabletki nie zmieniając sposobu życia i żywienia. Każda z tych dróg jest niewłaściwa.

Warto pamiętać, że proces leczenia jest pełny tylko wtedy, gdy prawidłowo się odżywiamy. Co więcej, gdy farmakologia nie daje rady, z pomocą przychodzi właśnie zmiana nawyków żywieniowych. Jakie są plus takiej zmiany? Prawidłowe żywienie pozwala na utrzymanie dobrego stanu odżywienia osób chorych, zapobiega niedożywieniu, skraca czas hospitalizacji, poprawia rokowanie, a przede wszystkim wpływa na poprawę jakości życia. Nie warto zatem kojarzyć diety z czymś negatywnym. Zwłaszcza, że dobrze dobrana dieta to przede wszystkim pewien określony plan żywienia, obejmujący: liczbę posiłków w ciągu dnia, ich rozkład w czasie, zestawienie produktów i potraw na poszczególne posiłki, techniki kulinarne prowadzące do przygotowania dań dietetycznych, kaloryczność poszczególnych posiłków i całego jadłospisu, udział makro- i mikroskładników w poszczególnych posiłkach i całej racji pokarmowej oraz wykluczenie z jadłospisu produktów czy potraw o potencjalnie niekorzystnym wpływie na zdrowie osoby chorej. Pamiętajmy, że w niektórych chorobach, takich jak celiakia, cukrzyca, nadciśnienie, czy miażdżyca, dieta zapewnia optymalne efekty leczenia. Chcemy jednak podkreślić, że chory nie powinien w żadnym wypadku układać takiej diety samodzielnie, konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem!

 

Artykuły znajdujące się w dziale są jedynie przykładowymi dietami. W celu stosowania jakiekolwiek diety skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button