Id kategorii - 3
Itemid - 845
view - category
id - 366
referer -
uri - /wsezonie/wielkie-grillowanie/grill-przepisy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Grill przepisy

Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków

szaszlyki_z_lososiaZiemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. Obgotuj je przez 10 minut. Ostudź i ewentualnie pokrój na pół jeśli ziemniaki są większe. Łososia umyj i pokrój w kostkę, następnie obsyp przyprawami. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry (można to zrobić obieraczką do warzyw)...

Czytaj więcej...

Grillowany pstrąg w ziołach

pstragUmyj rybę i oczyść ją z łusek. Zioła posiekaj i wymieszaj z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Tak przygotowanymi przyprawami natrzyj rybę od środka. Z wierzchu skrop ją sokiem z cytryny. Rybę grilluj zawiniętą w folię aluminiową lub w specjalnej kratce.

Czytaj więcej...

 

Falafel

falafelCiecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, jeśli będzie okazja. UWAGA! Nie gotuj już ciecierzycy, namaczanie wystarczy! Osącz ziarna i zmiel je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na grubość drobnej kaszy.  Zmiksuj drobno natkę, miętę i czosnek. Wymieszaj ciecierzycę z cebulą, ziołami, czosnkiem, przyprawami i odstaw na kilka godzin...

Czytaj więcej...

 

Deska warzyw

deska_warzywDobierz ilości warzyw według uznania. Wszystkie umyj, marchewkę i ziemniaki dokładnie wyszoruj. Cukinię, paprykę i marchewkę pokrój w paski i zamarynuj w oliwie z oliwek z przyprawami (np. curry, ostra papryka, sól, pieprz), wstaw je do lodówki na jakiś czas. Ziemniaki obgotuj przez 5-10 minut. Pieczarki obierz i ułóż na tacce aluminiowej ogonkami do góry...

Czytaj więcej...

 

Ziemniaki z tzatzikami

ziemniaki_z_tzatzikamiZiemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. Obgotuj je przez 10 minut w mundurkach. Zawiń w folię aluminiową, albo grilluj na tacce. Ogórka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij z ogórka nadmiar soku. Koperek i natkę pietruszki posiekaj...

Czytaj więcej...

 

Faszerowane cukinie

cukinieCukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ, fetę i pomidora obranego ze skórki posiekaj go w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plastry, a cebulę pokrój w piórka. Pieczarki, miąższ i cebulę podsmaż na oliwie, następnie dodaj pomidory i duś, aż odparuje nadmiar wody.

Czytaj więcej...

 

Grillowany ananas z domowym sorbetem

ananas_z_sorbetemAnanas obierz, pokrój w plastry i usuń z nich rdzeń. Ułóż na tacce aluminiowej i grilluj z obu stron, aż plastry zmiękną i przyrumienią się. Ulubione mrożone owoce zmiksuj razem z jogurtem i cukrem pudrem...

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!