woda wydobywana z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż o udokumentowanych zasobach , charakteryzująca się stałym składem chemicznym i naturalną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Naturalna woda mineralna to woda, którą wyróżniają następujące cechy:
stała zawartość naturalnych składników mineralnych i określony stosunek ilościowy między tymi składnikami,
niezmienne właściwości fizyczne,
obecność pierwiastków śladowych,
sposób pozyskiwania: bezpośrednio z naturalnego lub odwierconego źródła zasilanego przez podziemną warstwę wodonośną,
sposób pobierania wody gwarantuje jej niezmienny skład i czystość mikrobiologiczną.
woda wydobywana, podobnie jak woda mineralna, z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż. W porównaniu z wodami mineralnymi, woda źródlana pochodzi z płytszych i gorzej izolowanych warstw wodonośnych.
Woda źródlana jest najczęściej niskozmineralizowana, zawiera głównie wodorowęglany lub siarczany wapnia i magnezu. Zalicza się również do wód niskosodowych, dlatego też polecana jest dla dzieci i do przygotowywania posiłków.
wysoce reaktywne formy (może być to atom, cząsteczka lub jon), które są zdolne do samoistnego funkcjonowania i posiadają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Utleniają związki, z którymi mają kontakt.
Powodują starzenie się komórek. Ich nadmiar może być spowodowany stresem, złym sposobem odżywiania się, zanieczyszczeniami środowiska, a także niektórymi lekami. Wolne rodniki mogą się przyczyniać między innymi do rozwoju miażdżycy, nowotworów.
wskaźnik, który jest obliczany za pomocą następującego wzoru: BMI = masa ciała (kg) / (wysokość ciała (m))2. Wskaźnik ten jest stosowany do oceny prawidłowej masy ciała. Dla osób dorosłych prawidłowa masa ciała wynosi od 18,5 do 24,9.
Osoby z nadwagą mają BMI pomiędzy 25 a 29,9, natomiast osoby otyłe powyżej 30. Wskaźnik ten nie ma zastosowania u dzieci, a także u osób, które mają dużą masę mięśniową np. kulturystów.
otrzymywany z kukurydzy, głównym składnikiem syropu jest fruktoza. Jest powszechnie używany do produkcji żywności jako jej składnik, zastępuje cukier, od którego jest słodszy i tańszy.