Id kategorii - 32
Itemid - 28
view - category
id - 23
referer -
uri - /w?start=20
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

W

woda mineralna

woda wydobywana z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż o udokumentowanych zasobach , charakteryzująca się stałym składem chemicznym i naturalną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Naturalna woda mineralna to woda, którą wyróżniają następujące cechy:

  • stała zawartość naturalnych składników mineralnych i określony stosunek ilościowy między tymi składnikami,
  • niezmienne właściwości fizyczne,
  • obecność pierwiastków śladowych,
  • sposób pozyskiwania: bezpośrednio z naturalnego lub odwierconego źródła zasilanego przez podziemną warstwę wodonośną,
  • sposób pobierania wody gwarantuje jej niezmienny skład i czystość mikrobiologiczną.
 

woda źródlana

woda wydobywana, podobnie jak woda mineralna, z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż. W porównaniu z wodami mineralnymi, woda źródlana pochodzi z płytszych i gorzej izolowanych warstw wodonośnych.

Woda źródlana jest najczęściej niskozmineralizowana, zawiera głównie wodorowęglany lub siarczany wapnia i magnezu. Zalicza się również do wód niskosodowych, dlatego też polecana jest dla dzieci i do przygotowywania posiłków.

 

wolne rodniki

wysoce reaktywne formy (może być to atom, cząsteczka lub jon), które są zdolne do samoistnego funkcjonowania i posiadają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Utleniają związki, z którymi mają kontakt.

Powodują starzenie się komórek. Ich nadmiar może być spowodowany stresem, złym sposobem odżywiania się, zanieczyszczeniami środowiska, a także niektórymi lekami. Wolne rodniki mogą się przyczyniać między innymi do rozwoju miażdżycy, nowotworów.

 

wskaźnik względnej masy ciała BMI

wskaźnik, który jest obliczany za pomocą następującego wzoru: BMI = masa ciała (kg) / (wysokość ciała (m))2. Wskaźnik ten jest stosowany do oceny prawidłowej masy ciała. Dla osób dorosłych prawidłowa masa ciała wynosi od 18,5 do 24,9.

Osoby z nadwagą mają BMI pomiędzy 25 a 29,9, natomiast osoby otyłe powyżej 30. Wskaźnik ten nie ma zastosowania u dzieci, a także u osób, które mają dużą masę mięśniową np. kulturystów.

 

wysokofruktozowy syrop kukurydziany

otrzymywany z kukurydzy, głównym składnikiem syropu jest fruktoza. Jest powszechnie używany do produkcji żywności jako jej składnik, zastępuje cukier, od którego jest słodszy i tańszy.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!