Id kategorii - 32
Itemid - 28
view - category
id - 23
referer -
uri - /w?start=20
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

W

woda mineralna

woda wydobywana z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż o udokumentowanych zasobach , charakteryzująca się stałym składem chemicznym i naturalną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Naturalna woda mineralna to woda, którą wyróżniają następujące cechy:

  • stała zawartość naturalnych składników mineralnych i określony stosunek ilościowy między tymi składnikami,
  • niezmienne właściwości fizyczne,
  • obecność pierwiastków śladowych,
  • sposób pozyskiwania: bezpośrednio z naturalnego lub odwierconego źródła zasilanego przez podziemną warstwę wodonośną,
  • sposób pobierania wody gwarantuje jej niezmienny skład i czystość mikrobiologiczną.
 

woda źródlana

woda wydobywana, podobnie jak woda mineralna, z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż. W porównaniu z wodami mineralnymi, woda źródlana pochodzi z płytszych i gorzej izolowanych warstw wodonośnych.

Woda źródlana jest najczęściej niskozmineralizowana, zawiera głównie wodorowęglany lub siarczany wapnia i magnezu. Zalicza się również do wód niskosodowych, dlatego też polecana jest dla dzieci i do przygotowywania posiłków.

 

wolne rodniki

wysoce reaktywne formy (może być to atom, cząsteczka lub jon), które są zdolne do samoistnego funkcjonowania i posiadają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Utleniają związki, z którymi mają kontakt.

Powodują starzenie się komórek. Ich nadmiar może być spowodowany stresem, złym sposobem odżywiania się, zanieczyszczeniami środowiska, a także niektórymi lekami. Wolne rodniki mogą się przyczyniać między innymi do rozwoju miażdżycy, nowotworów.

 

wskaźnik względnej masy ciała BMI

wskaźnik, który jest obliczany za pomocą następującego wzoru: BMI = masa ciała (kg) / (wysokość ciała (m))2. Wskaźnik ten jest stosowany do oceny prawidłowej masy ciała. Dla osób dorosłych prawidłowa masa ciała wynosi od 18,5 do 24,9.

Osoby z nadwagą mają BMI pomiędzy 25 a 29,9, natomiast osoby otyłe powyżej 30. Wskaźnik ten nie ma zastosowania u dzieci, a także u osób, które mają dużą masę mięśniową np. kulturystów.

 

wysokofruktozowy syrop kukurydziany

otrzymywany z kukurydzy, głównym składnikiem syropu jest fruktoza. Jest powszechnie używany do produkcji żywności jako jej składnik, zastępuje cukier, od którego jest słodszy i tańszy.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!