Id kategorii - 23
Itemid - 28
view - article
id - 1221
referer -
uri - /w/1221-wap
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

wapń

jeden z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Stanowi podstawowy składnik kości i zębów. Ponadto spośród funkcji wapnia należy wymienić:

  • udział w skurczu mięśni,
  • udział w przepuszczalności błon komórkowych,
  • wpływ na prawidłową pracę serca,
  • udział w krzepliwości krwi.

Zalecane dzienne spożycie wapnia mieści się w granicach 900-1200mg. Najlepszym źródłem wapnia w diecie są produkty mleczne, takie jak sery podpuszczkowe (żółte), mleko i napoje mleczne, sery twarogowe.

Niedobór wapnia objawia się mrowieniem warg, języka, rąk czy nóg. W przyszłości może skutkować rozwojem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego. Niedostateczna podaż wapnia w diecie dzieci prowadzi do nieprawidłowego rozwoju układu kostnego (krzywica). Z drugiej strony nadmierne spożycie wapnia ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów magnezu (Mg) i żelaza (Fe).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!