Id kategorii - 71
Itemid - 234
view - article
id - 258
referer -
uri - /w-szkole/jestemy-coraz-grubsi-dzieci-z-poznania-poznaj-tajniki-zdrowego-odywiania
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

jestesmy-coraz-grubsi-dzieci-z-poznania

Jesteśmy coraz grubsi - dzieci z Poznania poznają tajniki zdrowego odżywiania

 

Nadwaga to poważny problem, bo już co piąte dziecko w wieku szkolnym cierpi na otyłość. Winnych jest wielu: hamburgery, chipsy, cola, brak ruchu. Dlatego o stan ciała i ducha postanowiła zadbać Fundacja Banku Ochrony Środowiska i do najmłodszych uczniów ze szkół podstawowych zaadresowała swój program o zdrowym jedzeniu i życiu.

 

Zamiast batona - jabłko, zamiast chipsów - marchewka, zamiast coli - woda. Zdrowego odżywiania uczą się dzieci z ponad tysiąca szkół w całej Polsce w ramach programu "Aktywnie po zdrowie".

- Dzieci świetnie bawią się i uczą o zdrowym trybie życia. Chętniej sięgają o owoce, warzywa, razowe pieczywo. Wolny czas spędzają aktywnie na powietrzu - mówi Jola Pyszka, wychowawczyni III A ze Szkoły Podstawowej nr 58 w Poznaniu. Dzięki akcji "Aktywnie po zdrowie" królujące do tej pory fast foody zostały jednogłośnie przez dzieci zdetronizowane. - Kiedyś jedliśmy białe pieczywo, a teraz jemy razowe - mówią chórem dzieci z III A, które od września poznają tajniki zdrowego trybu życia.

- Rysujemy książki o zdrowym jedzeniu, robimy gazetki, malujemy plakaty, wymyślamy hasła - mówi Jola Pyszka. Rodzice spotykają się z dietetykami i psychologami. Za teorią idzie też praktyka. - Oprócz zasad zdrowego żywienia dzieci uczą się także, że bardzo ważny jest ruch na świeżym powietrzu - mówi wychowawczyni maluchów.

Przed nimi jeszcze zdobywanie odznak Super Kucharza, bal owoców i warzyw czy uprawa ziół. - To naprawdę ciekawa i wartościowa akcja, która zmienia myślenie o jedzeniu i uczy zdrowego żywienia - mówi Jola Pyszka, podsumowując akcję.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!