Id kategorii - 22
Itemid - 27
view - article
id - 1220
referer -
uri - /u/1220-utrwalanie-chemiczne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

utrwalanie chemiczne

utrwalanie żywności metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych (!) dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.

Spośród metod chemicznego utrwalania żywności można wyróżnić:

  • utrwalanie za pomocą chemicznych środków konserwujących stosowanych w małych

dawkach, np. dwutlenek siarki (SO2), kwas benzoesowy i jego sole, kwas sorbowy i jego sole.

  • utrwalanie za pomocą kwasów organicznych, np. kwas octowy w marynatach warzywnych.
  • utrwalanie za pomocą kwasów nieorganicznych, np. kwas o-fosforowy w napojach typu cola.
  • peklowanie, polega na poddaniu mięsa działaniu mieszanki peklującej, w skład której

wchodzą: chlorek sodu, azotany, azotyny, cukier, kwas askorbinowy oraz inne składniki.

  • wędzenie, czyli działanie związków fenolowych i aldehydów zawartych w dymie wędzarniczym.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!