Id kategorii - 21
Itemid - 26
view - article
id - 2482
referer -
uri - /t/2482-toksyna-botulinowa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

toksyna botulinowa

Inaczej jad kiełbasiany. Jest to najsilniejsza toksyna bakteryjna wytwarzana przez Clostridium botulinum. Przyjmuje się, że 0,005-0,1 mg toksyny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Toksyna ulega inaktywacji po około 10 minutach gotowania. Jest to neurotoksyna, czyli atakuje układ nerwowy, w wyniku czego mogą pojawić się zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych, mogą również występować wymioty oraz bóle głowy. Objawy pojawiają się po 18-96 godzinach od spożycia toksyny, a minimalna dawka je wywołująca to 5 ng. Produkty zakażone toksyną nie zawsze mają widoczne czy wyczuwalne objawy zepsucia co jest szczególnie niebezpieczne. Żywność narażona na zakażenie toksyną to żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, konserwy o pH powyżej 4,5, ryby i ich przetwory. Narażone są również domowe przetwory mięsne, które nie są podawane procesowi sterylizacji.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!