Id kategorii - 21
Itemid - 26
view - article
id - 2482
referer -
uri - /t/2482-toksyna-botulinowa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

toksyna botulinowa

Inaczej jad kiełbasiany. Jest to najsilniejsza toksyna bakteryjna wytwarzana przez Clostridium botulinum. Przyjmuje się, że 0,005-0,1 mg toksyny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Toksyna ulega inaktywacji po około 10 minutach gotowania. Jest to neurotoksyna, czyli atakuje układ nerwowy, w wyniku czego mogą pojawić się zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych, mogą również występować wymioty oraz bóle głowy. Objawy pojawiają się po 18-96 godzinach od spożycia toksyny, a minimalna dawka je wywołująca to 5 ng. Produkty zakażone toksyną nie zawsze mają widoczne czy wyczuwalne objawy zepsucia co jest szczególnie niebezpieczne. Żywność narażona na zakażenie toksyną to żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, konserwy o pH powyżej 4,5, ryby i ich przetwory. Narażone są również domowe przetwory mięsne, które nie są podawane procesowi sterylizacji.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!