Id kategorii - 21
Itemid - 26
view - article
id - 1211
referer -
uri - /t/1211-tuszcze384
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

tłuszcze

inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:

  • magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g=4 kcal),
  • dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
  • pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
  • pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
  • pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.

Tłuszcze można podzielić na:

  • właściwe- estry glicerolu i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Tłuszcze o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych przyjmują konsystencję płynną i nazywane są olejami – występują głównie u roślin. U zwierząt przeważają tłuszcze z kwasami nasyconymi i dlatego najczęściej mają konsystencje stałą;
  • woski – np. chroniące liście drzew przed uszkodzeniami;
  • złożone – stanowią bardzo liczna grupę, a najważniejsze z nich to fosfolipidy i glikolipidy.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!