inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:
magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g=4 kcal),
dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.
Tłuszcze można podzielić na:
właściwe- estry glicerolu i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Tłuszcze o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych przyjmują konsystencję płynną i nazywane są olejami – występują głównie u roślin. U zwierząt przeważają tłuszcze z kwasami nasyconymi i dlatego najczęściej mają konsystencje stałą;
woski – np. chroniące liście drzew przed uszkodzeniami;
złożone – stanowią bardzo liczna grupę, a najważniejsze z nich to fosfolipidy i glikolipidy.