Orzechowe tartaletki z serem Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
225 g mąki pszennej
100 g masła
25 g zmielonych orzechów włoskich
Zimna woda
Zagnieć ciasto i wylep nim foremki. Podpiecz je przez 5-10 minut w 180oC.
Farsz:
1 łyżka oliwy z oliwek
4 drobno posiekane łodygi selera naciowego
1 mały drobno posiekany por
100 ml śmietanki kremówki
100 g rokpola
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż kawałki selera i pora, dopraw pieprzem i solą, zalej śmietanką i gotuj aż sos zgęstnieje. Ostudź sos i wymieszaj z pokruszonym serem. Farsz przełóż do foremek podpieczonym ciastem. Piecz przez 10-15 minut w 180oC, przed podaniem posyp natką pietruszki.