Id kategorii - 195
Itemid - 389
view - article
id - 822
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-4/822-poniedziaek235
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_04_01_makaron_brukselka_kurczak_jablko_wodaPoniedziałek

  • Makaron z brukselką i kurczakiem
  • Jabłko
  • Butelka wody źródlanej

Makaron z botwinką i kurczakiem
Składniki na 4 porcje:

  • 100 g makaronu razowego np. penne
  • 150 g brukselek
  • 200 g kawałków pieczonego kurczaka (bez skóry i kości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g ementalera
  • Sól, pieprz, majeranek

Makaron ugotuj. Brukselki umyj i osusz, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dolej drugą łyżkę oliwy i wrzuć na patelnię brukselki, duś przez chwilę. Dopraw do smaku. Wrzuć na patelnię makaron i mięso z kurczaka, wymieszaj wszystko i podgrzej. Podawaj posypane serem i majerankiem.


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

287

Węglowodany

g

37,0

Białko

g

14,1

Tłuszcz

g

11,4

Błonnik pokarmowy

g

5,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B2, PP,
B6, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

wróć Wstecz
Drukuj 
drukuj
Do góry
na górę

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!
wartość.odżywcza certyfikacja otyłość przeciwutleniacze żywność.ekologiczna higiena posiłki dodatki słodycze choroby minerały nadwaga emocje kuchnia sól błonnik ryby białko ruch reklama opakowanie cholesterol napoje odżywianie diety tłuszcze woda witaminy etykieta metabolizm owoce rodzina apetyt religia dzieci rodniki nawyki zdrowie węglowodany szkoła rolnictwo próchnica odchudzanie spacer odporność cukrzyca życie potrzeby cukier indeks.glikemiczny kaloryczność fast-food warzywa samopoczucie uroda