Tartaletki z winogronami i orzechami Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
Kruche ciasto:
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki.
Farsz:
100 g jasnych i ciemnych winogron
50 g szynki
1 żółtko
100 g śmietany
garść orzechów włoskich
2 łyżki świeżego tymianku
Pieprz
Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj trzepaczką żółtka ze śmietaną, dopraw solą. Na ciasto wylej żółtka ze śmietaną, ułóż dekoracyjnie winogrona, szynkę, orzechy. Posyp tymiankiem i pieprzem. Przygotowane tartaletki piecz w 200°C przez 15-20 minut.