Id kategorii - 194
Itemid - 388
view - article
id - 818
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-3/818-roda231
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_tartaletka_papryka_sokŚroda

  • Tartaletka z winogronami i orzechami
  • Papryka zielona
  • Sok pomidorowy (300 ml)

Tartaletki z winogronami i orzechami
Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki.

Farsz:

  • 100 g jasnych i ciemnych winogron
  • 50 g szynki
  • 1 żółtko
  • 100 g śmietany
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • Pieprz

Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj trzepaczką żółtka ze śmietaną, dopraw solą. Na ciasto wylej żółtka ze śmietaną, ułóż dekoracyjnie winogrona, szynkę, orzechy. Posyp tymiankiem i pieprzem. Przygotowane tartaletki piecz w 200°C przez 15-20 minut.


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

272

Węglowodany

g

32,6

Białko

g

9,9

Tłuszcz

g

14,8

Błonnik pokarmowy

g

7,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, B12, C


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!