½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Farsz:
1 szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
50 g sera białego (twarogu)
½ szklanki soku pomarańczowego
½ łyżeczki miodu
½ łyżki świeżo startego imbiru
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz imbir. Gotuj przez około 15 minut (aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu). Przelej przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotuj na parze przez ok. 20 min do miękkości, rozgnieć widelcem na puree razem z serem białym, wymieszaj z syropem imbirowym. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulony. Możesz pokroić na ślimaki.