Id kategorii - 194
Itemid - 388
view - article
id - 817
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-3/817-poniedziaek230
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_03_01_nalesniki_jogurt_sliwkiPoniedziałek

  • Naleśniki z dynią
  • Jogurt naturalny
  • Garść śliwek węgierek

Naleśniki z dynią
Składniki na 4 sztuki:

Ciasto:

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów
  • ½ szklanki mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Farsz:

  • 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
  • 50 g sera białego (twarogu)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżki świeżo startego imbiru

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz imbir. Gotuj przez około 15 minut (aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu). Przelej przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotuj na parze przez ok. 20 min do miękkości, rozgnieć widelcem na puree razem z serem białym, wymieszaj z syropem imbirowym. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulony. Możesz pokroić na ślimaki.


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

285

Węglowodany

g

46,9

Białko

g

14,7

Tłuszcz

g

7,3

Błonnik pokarmowy

g

7,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
B6, B12, foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!