Id kategorii - 193
Itemid - 387
view - article
id - 814
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-2/814-wtorek227
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_02_02_placki_jogurt_papryka_sliwkiWtorek

  • 4 placki z dyni
  • jogurt naturalny (150 g)
  • paski zielonej papryki
  • 2 garści śliwek węgierek

Placki z dyni
Składniki na 40 placków:

  • ok. 750 g dyni
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść płatków migdałowych
  • garść orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Miąższ dyni oddziel od skóry i pokrój go w duże kawałki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, migdały, orzechy, drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj wszystko do dyni i przypraw do smaku. Jajko roztrzep i dodaj do wszystkich składników. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Formuj placki o średnicy 5  cm i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placki na złoty kolor.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

259

Węglowodany

g

40,2

Białko

g

10,7

Tłuszcz

g

9,2

Błonnik pokarmowy

g

7,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, potas, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, B6, PP, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!