Tartaletki z kurkami Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
Ciasto:
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki. Podpiecz ciasto przez 5 minut w 180°C.
Farsz:
¼ szklanki kaszy gryczanej (suchej) (50 g)
3 garści kurek (180 g)
½ kostki sera białego chudego (100 g)
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
3 łyżeczki pestek słonecznika
Kaszę gryczaną ugotuj w szklance osolonej wody. Kurku umyj i osusz, a następnie posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj kurki i smaż przez kilka minut. Następnie usmażone kurki wymieszaj z kaszą i serem oraz z roztrzepanym jajkiem. Nadzienie dopraw do smaku i ułóż na podpieczonym cieście. Tartaletki posyp natką i pestkami słonecznika. Tartaletki piecz w 180°C przez 15 minut.