Kanapka z pastą z bakłażana i zielonych oliwek Składniki:
2 kromki chleba typu graham
2 łyżki pasty z bakłażana
Garść rukoli
2 plastry pomidora
Obie kromki chleba posmaruj pastą, następnie na jednej kromce ułóż rukolę i plastry pomidora, przykryj drugą kromką.
Pasta z bakłażana i zielonych oliwek Składniki na 10 łyżek:
½ bakłażana
6 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Bakłażana pokrój w cienkie plastry i posyp solą, odstaw na 15 minut. Następnie opłucz go i osusz. Plastry grilluj lub usmaż na patelni grillowej (bez tłuszczu) aż zmiękną i zbrązowieją. Następnie posyp je solą i pieprzem. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.