Id kategorii - 193
Itemid - 387
view - article
id - 811
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-2/811-pitek224
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_kanapka_ogorek_herbatkaPiątek

  • Kanapki z masłem orzechowym
  • 4 ogórki gruntowe
  • Butelka herbatki owocowej

Kanapka z masłem orzechowym
Składniki:

  • bułka grahamka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 6 plasterków banana

Bułkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj masłem orzechowym, jedną dodatkowo obłóż plastrami banana (można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały) i przykryj drugą połówką bułki.

Masło orzechowe
Składniki:

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • sól

Orzeszki upraż na suchej patelni i ostudź. Orzeszki miksuj w blenderze przez około 15 minut, w między czasie dopraw solą do smaku. Gotową gładką i smarowną masę przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.  

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

273

Węglowodany

g

47,0

Białko

g

9,5

Tłuszcz

g

7,4

Błonnik pokarmowy

g

5,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1,
B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!