Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
Kruche ciasto:
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki.
Nadzienie:
1 duży bakłażan
1 kula mozzarelli
1 żółtko
kilka plasterków szynki
oliwa z oliwek, pieprz czarny, sól, bazylia
Piekarnik rozgrzej do 200oC i podpiecz samo ciasto w foremkach (10 min.) Bakłażana pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś plastry bakłażana z solą. Mozzarellę również pokrój w plasterki, szynkę w kostkę. Na podpieczonym cieście ułóż dekoracyjnie bakłażana i ser. Posyp szynką i posmaruj roztrzepanym żółtkiem doprawionym pieprzem i bazylią. Piecz jeszcze 15 min.