Id kategorii - 192
Itemid - 386
view - article
id - 806
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-1/806-pitek219
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_ryz_jablko_wodaPiątek

  • Ryż z kurkami
  • Jabłko
  • Woda źródlana niegazowana

Ryż z kurkami
Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kurek
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • ½ cebuli
  • 100 g ryżu brązowego
  • miąższ (bez soku i pestek) z 1 dojrzałego pomidora
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn, sól
  • oliwa z oliwek

Kurki opłucz i dokładnie osusz. Odłóż kilka najmniejszych, resztę posiekaj. Ryż ugotuj w bulionie wg przepisu. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Dodaj kurki i smaż jeszcze ok 1 min. Na koniec dorzuć miąższ z pomidorów. Wszystko wymieszaj z ryżem i parmezanem. Na oddzielnej patelni podsmaż czosnek z rozmarynem – ok. pół minuty. Dodaj całe kurki i smaż mieszając jeszcze 2 minuty. Tak obsmażone całe kurki ułóż na ryżu.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

275

Węglowodany

g

45,0

Białko

g

8,3

Tłuszcz

g

10,0

Błonnik pokarmowy

g

7,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!