Id kategorii - 102
Itemid - 346
view - article
id - 640
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzien-1/640-roda86
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_muffin_grejpfrut_wodaŚroda

  • Muffiny z muesli
  • Pół grejpfruta
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Muffiny z muesli
Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju (4 łyżki)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g musli (owocowe lub owocowo orzechowe)
  • 100 g wytrawnej gorzkiej czekolady (ewentualnie)

Mąkę przesiej, dodaj proszek i cukier.  W małej misce połącz jaja, mleko i olej, musli i czekoladę, używając trzepaczki. Miksturę dodaj do suchych składników i wymieszaj. Przełóż łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnij do dwóch trzecich. Piecz w 200oC przez 15-20 minut, aż będą złotobrązowe.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

291

Węglowodany

g

52,4

Białko

g

5,4

Tłuszcz

g

8,5

Błonnik pokarmowy

g

4,7

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, cynk, miedź

witaminę E i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!