Id kategorii - 102
Itemid - 346
view - article
id - 638
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzien-1/638-pitek84
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_salatka_banan_wodaPiątek

  • Sałatka jajeczna z selerem naciowym
  • Banan
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Sałatka jajeczna z selerem naciowym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, tymianek, oregano

Jajka ugotuj  na twardo, ostudź i drobno posiekaj. Selera, jabłko i cebulkę również pokrój w drobną kostkę. Nie obieraj ze skórki! W oddzielnej miseczce przygotuj sos z jogurtu, musztardy i przypraw. Wszystko razem wymieszaj i dopraw według uznania.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

270

Węglowodany

g

51,4

Białko

g

6,6

Tłuszcz

g

7,5

Błonnik pokarmowy

g

5,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk

witaminę B2, B6, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!