Id kategorii - 105
Itemid - 349
view - article
id - 656
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzie-4/656-czwartek102
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_04_04_salatka_banan_herbataCzwartek

  • Sałatka twarogowo-fasolowa
  • Banan
  • Herbatka owocowa niesłodzona

Sałatka twarogowo-fasolowa

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g chudego sera twarogowego
  • 200 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 szklanki jogurtu,
  • Sól
  • Sok z cytryny

Ser pokrój w kostkę. Ugotowaną i ostudzoną fasolkę pokrój w kawałki o długości ok. 1 cm. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą, wymieszaj z musztardą i jogurtem. Jabłko umyj, obierz, utrzyj na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą. Ser połącz z fasolką i koperkiem. Wymieszaj z sosem. Podawaj bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

265

Węglowodany

g

48,4

Białko

g

16,6

Tłuszcz

g

3,0

Błonnik pokarmowy

g

6,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, B1, B2, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!