Id kategorii - 105
Itemid - 349
view - article
id - 655
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzie-4/655-roda101
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_placuszki_kiwi_sokŚroda

  • Kolorowe placuszki z kurczakiem
  • Kiwi
  • Mały kartonik soku jabłkowego

Kolorowe placuszki z kurczakiem

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów
  • ¼  szklanki mleka 0,5% tł
  • ¼  szklanki wody
  • 200 g filetu z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 marchewka
  • Sól, pieprz, curry

Mięso pokrój na drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor, przełóż do miski. Na tej samej patelni podduś pokrojoną drobno paprykę i startą marchewkę. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto na placki wyrób jak naleśnikowe – musi być gęstsze niż na naleśniki. Wymieszaj z ciastem mięso i warzywa. Dopraw curry i pieprzem. Na beztłuszczową patelnię nakładaj po łyżce ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

268

Węglowodany

g

51,7

Białko

g

10,2

Tłuszcz

g

4,7

Błonnik pokarmowy

g

6,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP,
B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

sód

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!