Id kategorii - 133
Itemid - 383
view - article
id - 897
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/sierpie/tydzie-3/897-pitek287
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_03_05_salatka_kefir_gruszkaPiątek

 

 

  • Sałatka z selera naciowego, jabłka i orzechów
  • Kefir (200 ml)
  • Gruszka

 

 

 

 

 

Sałatka z selera naciowego, jabłka i orzechów

Składniki na 4 porcje:

  • 6 łodyg selera naciowego
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 4 liście sałaty
  • jabłko z czerwoną skórką
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Poł pęczka natki pietruszki
  • Sól

Selera naciowego obierz z wąsów i pokrój w plasterki. Orzechy drobno posiekaj. Umytą sałatę porwij, jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj. Z łyżki soku z cytryny, oleju słonecznikowego, musztardy, soli i natki zrób sos i polej nim sałatkę.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

29,1

Białko

g

9,3

Tłuszcz

g

15,0

Błonnik pokarmowy

g

4,3

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, cynk,
miedź

witaminę A, E, B2, B6,
B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!