Id kategorii - 161
Itemid - 394
view - article
id - 938
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/padziernik/tydzie-4/938-wtorek328
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_04_02_muffinka_jogurt_sliwkiWtorek

  • Muffinka „szarlotka”
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Garść śliwek węgierek (80 g)

Muffiny „szarlotka”

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 ½  szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki otrębów owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3-4 jabłka (np. papierówki)

Jabłka umyj i pokrój w kostkę. Mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia , cynamon i gałkę muszkatołową wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko z maślanką i olejem. Suche składniki wsyp do mokrych i szybko wymieszaj, tak aby składniki się połączyły. Na koniec wmieszaj jabłko Gotowe ciasto nałóż do papilotek i włóż je do formy na muffiny. Piecz w temperaturze  200°C około 20 minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

277

Węglowodany

g

44,6

Białko

g

9,9

Tłuszcz

g

7,9

Błonnik pokarmowy

g

3,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, miedź

witaminę E, B1, B2, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!