Id kategorii - 161
Itemid - 394
view - article
id - 937
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/padziernik/tydzie-4/937-roda327
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_falafel_papryka_gruszkaŚroda

  • Falafele z sosem orientalnym
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Gruszka (130 g)

Falafele

Składniki na 8 kotlecików:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sody
  • Sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, kolendra mielona,

Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Nie gotuj jej – falafele będą się rozpadać! Następnego dnia zmiel na maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i przypraw do smaku. Z powstałej masy uformuj małe kulki. Usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.


Sos:

  • małe opakowanie gęstego jogurtu, np. greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, curry

Jogurt wymieszaj delikatnie z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

281

Węglowodany

g

55,0

Białko

g

14,4

Tłuszcz

g

5,5

Błonnik pokarmowy

g

12,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!