Id kategorii - 113
Itemid - 359
view - article
id - 696
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-4/696-roda141
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_tartaletka_herbata_mandarynkaŚroda

  • Tartaletki z muesli
  • Herbatka owocowa bez cukru
  • Mandarynka

Tartaletki z muesli

Składniki na 6 sztuk Ø 10 cm:

Kruche ciasto:

  • ¾  szklanki mąki
  • 10 łyżek otrąb pszennych
  • 1 żółtko jaja
  • ¼ kostki zimnego masła
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 

Nadzienie z muesli:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 1 garść posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych)
  • 1 garść posiekanych suszonych moreli
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść mieszanki z pestek dyni i pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 białka 

Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki.

Nadzienie z muesli: wszystkie składniki na muesli wymieszaj i pozostaw na 30 min do spęcznienia.

Tartaletki napełnij nadzieniem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 min.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

296

Węglowodany

g

49,6

Białko

g

7,7

Tłuszcz

g

10,7

Błonnik pokarmowy

g

7,7

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk i miedź

witaminę A, E, B1, B2, B6 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!