Id kategorii - 112
Itemid - 358
view - article
id - 690
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-3/690-czwartek135
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_03_04_salatka_grzanki_sokCzwartek

  • Sałatka grecka
  • Grzanki
  • Sok pomarańczowy

Sałatka grecka 

Składniki na 1 porcję:

  • ½ ogórka świeżego
  • 1 pomidor
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 4 czarne oliwki
  • ½ papryki dowolnej
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 gruby plaster sera feta
  • Bazylia, oregano
  • Kilka kropli octu winnego i oliwy z oliwek

Ogórka obierz i pokrój w półplasterki. Ser, pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w drobne pióra, a oliwki w cienkie plasterki. Sałatę ręcznie podrzyj i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Na wierzch ułóż kostki z sera i posyp przyprawami. Na koniec możesz skropić sałatkę octem winnym i oliwą z oliwek. Podawaj z pieczywem, np. grzankami pełnoziarnistymi.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

276

Węglowodany

g

46,8

Białko

g

10,1

Tłuszcz

g

8,0

Błonnik pokarmowy

g

6,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!