Id kategorii - 110
Itemid - 356
view - article
id - 680
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-1/680-roda126
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_kanapka_rzodkiewki_mandarynka_rodzynki_wodaŚroda

  • Kanapka z pastą tuńczykową
  • 6 rzodkiewek
  • 1 mandarynka
  • 30 g rodzynek
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Kanapka z pastą tuńczykową

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki pasty tuńczykową
  • Kilka pasków papryki

Pastą posmaruj obie kromki, ułóż liść sałaty, paski papryki i złóż kanapkę.

Pasta tuńczykowa

Składniki na 10 łyżek:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • sok z cytryny
  • pieprz

Tuńczyka dobrze odsącz i rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, jogurt, natkę. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

289

Węglowodany

g

64,9

Białko

g

11

Tłuszcz

g

2,2

Błonnik pokarmowy

g

9,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2,
PP, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!