Pastą posmaruj obie kromki, ułóż liść sałaty, paski papryki i złóż kanapkę.
Pasta tuńczykowa
Składniki na 10 łyżek:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
mała cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kukurydzy z puszki
sok z cytryny
pieprz
Tuńczyka dobrze odsącz i rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, jogurt, natkę. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
289
Węglowodany
g
64,9
Białko
g
11
Tłuszcz
g
2,2
Błonnik pokarmowy
g
9,4
Posiłek bogaty w:
białko
potas, magnez, żelazo, cynk, miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany