Id kategorii - 110
Itemid - 356
view - article
id - 680
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-1/680-roda126
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_kanapka_rzodkiewki_mandarynka_rodzynki_wodaŚroda

  • Kanapka z pastą tuńczykową
  • 6 rzodkiewek
  • 1 mandarynka
  • 30 g rodzynek
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Kanapka z pastą tuńczykową

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki pasty tuńczykową
  • Kilka pasków papryki

Pastą posmaruj obie kromki, ułóż liść sałaty, paski papryki i złóż kanapkę.

Pasta tuńczykowa

Składniki na 10 łyżek:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • sok z cytryny
  • pieprz

Tuńczyka dobrze odsącz i rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, jogurt, natkę. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

289

Węglowodany

g

64,9

Białko

g

11

Tłuszcz

g

2,2

Błonnik pokarmowy

g

9,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2,
PP, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!