Id kategorii - 110
Itemid - 356
view - article
id - 679
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-1/679-czwartek125
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_kasza_gryczana_seler_naciowy_kefir_jablkoCzwartek

  • Kasza gryczana z orzechami
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w słupki (100 g)
  • Kefir (200 ml)
  • Jabłko

Kasza gryczana z orzechami

  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 suszone grzyby
  • 5 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta imbiru

Kaszę praż na patelni, aż poczujesz lekko orzechowy aromat, dodaj gałkę muszkatołową i po chwili dolej około ½ szklanki wrzątku (wody powinno być 2 razy więcej niż kaszy). Wrzuć posiekane grzyby i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę odstaw z kuchni i dodaj drobno posiekane orzechy, natkę i imbir, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

296

Węglowodany

g

49,4

Białko

g

13,3

Tłuszcz

g

8,1

Błonnik pokarmowy

g

7,5




talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, D, B1, B2, B6, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!