Id kategorii - 110
Itemid - 356
view - article
id - 679
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzie-1/679-czwartek125
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_kasza_gryczana_seler_naciowy_kefir_jablkoCzwartek

  • Kasza gryczana z orzechami
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w słupki (100 g)
  • Kefir (200 ml)
  • Jabłko

Kasza gryczana z orzechami

  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 suszone grzyby
  • 5 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta imbiru

Kaszę praż na patelni, aż poczujesz lekko orzechowy aromat, dodaj gałkę muszkatołową i po chwili dolej około ½ szklanki wrzątku (wody powinno być 2 razy więcej niż kaszy). Wrzuć posiekane grzyby i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę odstaw z kuchni i dodaj drobno posiekane orzechy, natkę i imbir, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

296

Węglowodany

g

49,4

Białko

g

13,3

Tłuszcz

g

8,1

Błonnik pokarmowy

g

7,5




talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, D, B1, B2, B6, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!