Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.
Farsz: Umyte i obrane pieczarki pokrój w plasterki, czosnek i cebulę w drobną kostkę. Wszystko podsmaż na oleju i dopraw solą i pieprzem. Tartaletki napełnij farszem. Śmietanę i jajka roztrzep, dopraw i zalej tartaletki. Piecz jeszcze 25 minut w 200oC.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
266
Węglowodany
g
43,8
Białko
g
8,0
Tłuszcz
g
11,3
Błonnik pokarmowy
g
10,9
Posiłek bogaty w:
białko,
potas, magnez, żelazo, cynk i miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, foliany, B12 i C