Id kategorii - 121
Itemid - 369
view - article
id - 792
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/maj/tydzie-4/792-roda205
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_tartaletka_jablko_marchewka_wodaŚroda

  • Tataletka pieczarkowa
  • Jabłko
  • Słupki z marchewki (100 g)
  • Butelka wody źródlanej niegazowanej

Tartaletki z pieczarkami:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • Sól

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 250 ml śmietany
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.

Farsz: Umyte i obrane pieczarki pokrój w plasterki, czosnek i cebulę w drobną kostkę. Wszystko podsmaż na oleju i dopraw solą i pieprzem. Tartaletki napełnij farszem. Śmietanę i jajka roztrzep, dopraw i zalej tartaletki. Piecz jeszcze 25 minut w 200oC.


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

266

Węglowodany

g

43,8

Białko

g

8,0

Tłuszcz

g

11,3

Błonnik pokarmowy

g

10,9

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko, 

potas, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminę A, D, E, B1,
B2, PP, B6, foliany,
B12  i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!